TOTOMAATTI 30 VUOTTA

julkaistu 11/2021 |

– tuoretta sisältöä ja päivitettyjä ajatuksia.

Uusi tasaluku on täyttynyt. Totomaatti on toiminut vihjemarkkinassa ja analyysitalona 30 vuotta.

Pakko myöntää, että hyvältä tuntuu. Valtava päivittäinen työmäärä on kantanut hedelmää ja Totomaatti on pitänyt asemansa vihjesektorin terävimmässä kärjessä. Into ei ole vuosien myötä laantunut. Positiivisin fiiliksin kohti neljättä toimintavuosikymmentä.

Vakiintunut vihjetiimi

Sitten edellisen viisivuotiskatsauksen ei tähän osioon ole isompaa uutta raportoitavaa. Runkomiehitys on mainiolla tolalla. Huikea kokemus ja ammattitaito yhdistyvät vankkaan sitoutumiseen työmääriä kaihtamatta. Siinähän se optimaalinen resepti parhaaseen lopputulokseen pyrittäessä on kiteytettynä.

Koronavirus (COVID-19)

Ikävä ja rankka aihe on nostettava varhain esiin. Koko maailmaa isosti mullistanut koronapandemia on vaikuttanut paljon myös ravimaailmaan. Monenlaisia rajoituksia, hieman sekaviakin, on nähty ja koettu. Ja niiden kanssa on eletty. Eri valtiot ja yhteiskunnat ovat toimineet vaihtelevin tavoin.

Maaliskuussa 2020 tuli Suomen ravikilpailutoimintaan totaalinen stoppi. Kisoja ei järjestetty lainkaan. Ensi askelia kohti paluuta normaalimpaan otettiin kaksi kuukautta myöhemmin toukokuussa, pikkuhiljaa volyymia lisäten. Rajoitusten sallimissa puitteissa on toki toimittu.

Ruotsi valitsi oman tiensä. Länsinaapurissa jatkettiin kilpailutoimintaa tauotta. Tilanne oli täysin ainutlaatuinen. Ruotsin lisäksi vain Australia jatkoi tahollaan ravien järjestämistä. Jos tarkastellaan Ruotsin ratkaisua puhtaasti alan talouden kannalta, oli uhmakas valinta menestys. Muitakin arviointikulmia tietenkin on. Olosuhteet eskaloituivat siten, että ”puoli maailmaa” siirtyi pelaamaan Ruotsin raveja. Vaihdot kipusivat pilviin, ja harva se päivä tarjottiin erilaisia jackpot-kierroksia. Tämä tietysti osaltaan lisäsi Ruotsiin pelaamisen vetovoimaa.

Veikkaus reagoi valppaasti tilanteen kehittymiseen. Valtiovallan joustojen myötä päästiin Suomessakin tehokkaasti mukaan ”uuteen ravipelimaailmaan”. Seuraukset olivat hieman yllättäviäkin. Kotimaisen ravipelaamisen volyymi pysyi mainiolla tasolla suomalaisten sopeutuessa vallitsevaan tilanteeseen. Myös Ruotsin kohteet kelpasivat ja maistuivat aktiiveille. Ja kun samalla myös urheiluvedonlyönnin maailma hiljeni koronan myötä merkittävästi, siirtyi aivan uusia pelaajia hevosveikkauksen pariin, heistä ainakin osa jäädäkseen.

Myös Totomaatti reagoi

Totomaatin organisaatio pystyi reagoimaan vauhdikkaasti muuttuviin tilanteisiin. Ruotsin ravien analysointi hilattiin tappiinsa ja toiminta suuntautui väliaikaisesti vahvasti Ruotsin suuntaan. Positiivisten kokemusten myötä Totomaatti SWE myös jäi entistä aktiivisemmalla roolilla mukaan vihjetarjontamme valikoimaan.

Aikansa kutakin

Totomaatin toiminta aloitettiin taannoin vihjepuhelimena. Internetin ja digitalisoitumisen tuomat muutokset ovat mullistaneet pelikentän. Puhelinpalvelun kysyntä ja sen vaatima työmäärä eivät enää kohtaa. Haikein mielin olemme päättäneet lopettaa puhelinpalvelumme kokonaan.

Uuttakin on luvassa

Totomaatin kotisivut on päivitetty 2020-luvun formiin. Sivujen rakenne ja muuttuva sisältö säilyvät pääosin tutun rakenteen mukaisina, mutta myös pitkään suunniteltuja uudistuksia on tulossa.

Toimintaympäristö elää ja muuttuu 

Suuretkaan nopeat muutokset toimintaympäristössä eivät saa yllättää. Lainsäädäntö ja rahapelikulttuuri muuttuvat ja kehittyvät voimakkaasti ympäri Euroopan. Myös Suomessa joudutaan puntaroimaan monenlaisia asioita, myös EU:n tulkintoja tarkasti seuraten. Veikkaus on hoitanut hienosti leiviskänsä. Tuotekehittelyä tapahtuu jatkuvasti. Muutoksia ja uudistuksia arvioidaan kriittisesti, ja tarvittaessa reaktiot ovat nopeita nykymaailman vaatimusten mukaisesti. Raviurheilun rahoituskuviot ja -mallit ovat vielä oma merkittävä pointtinsa.

Totomaatin tiimi suuntaa kohti tulevaa positiivisin ajatuksin. Parannettavaa löytyy aina, mutta resurssimme ja osaamisemme on hyvin vankalla pohjalla. Prosessi toimii, eikä työtä kaihdeta. Avainhenkilöiden analyysiylpeys on kova, ja niin tuleekin olla.

Eteenpäin!

Mikko Kuikka / Bet Option Oy

 


TAKAISIN