Alipelatut kanuunavarmat tarjoavat vahvan edun valtavirtaan!

Show Must Go On, Knows Mana, Yippee Ki Yay, Eko Laconda, Havglimt, Vauhtis, Show Must Go On, Vapassi, Aatsi, Armani Press, Noble Ale, Chasing Highs, Run Runaway, Hissun Feeniks, Zola Beat… vahva etu valtavirtaan!

Totomaatti vihjaa automaattisesti päivän kotimaiset pääravit maanantaista lauantaihin. Sunnuntain ravien kohdalla vihjepäätökset tehdään tarjonnan maistuvuuden mukaan.

Vihjepalvelu Totomaatin asiakkaana saat vahvan edun valtavirtaan. Ammattilaisten analyysi, kattava raviseuranta ja aktiivinen yhteydenpito hevosten taustavoimiin toimiva menestysresepti jo yli 30 vuoden ajan. Valitse Totomaatti.

SEINÄJOKI 20.11.2023
*****Euronelkku Pieni systeemi 40 e => 982,70 euroa!
*****Euronelkku panostukset 320 e => 1. 473,90 euroa!

Alipelattu kanuunavarma:
SHOW MUST GO ON (20) *** | arvio 60% | T4 52,90%

Rankingimme edullisella kärkikaksikolla:
GLITTERI (62) *****Skrälli | arvio 21% | T4 14,68%

Pikkulapun apuvarma:
VAPASSI (23) *** | arvio 45% | T4 41,70%

Toto4-1: Vapassi apuvarmana pikkulapussa! Avauskohteessa numero 11 VAPASSI on takarivin lähtöpaikastaan huolimatta vahva suosikki. Neljästä viime kilpailusta on irronnut kolme tyylikästä voittoa, ja Kaustisen epäonnistumisen saa käytännössä unohtaa, sillä ruunalla oli silloin niihin olosuhteisiin väärä balanssi. Lauantaina Turussa Vapassi palasi yhden pummin jälkeen tasolleen ja voitti keulapaikalta yläpystyyn. Ruuna sai tehdä täysin oman juoksunsa, minkä jälkeen 25-vauhtinen kiripuolikas irtosi vaivattomasti. Vapassin kaikki taulun voitot ovat tulleet johtopaikalta, ja kyllä ruuna ehdottomasti onkin keulasta parhaimmillaan. Osaa Vapassi silti tulla takaakin, ja tasoltaan tämä lähtö on kyllä ruunalle oikein sopiva. Lisäksi on noteerattava, että Kopran Taisto lähtee edestä lujaa, eikä ole täysin poissuljettua, etteikö Vapassi voisi tämän vanavedessä edetä jopa näistäkin asetelmista johtopaikalle. Yhtä kaikki, kuntonsa puolesta Vapassi on tähän lähtöön oikein selvä suosikki. Vapassi toimii apuvarmana pikkulapussa, mutta kun arviomme 45% on peliosuuttakin korkeampi, niin ilman muuta kyseessä on myös täysin potentiaalinen läpivarmavaihtoehto.

Toto4-2: …7 JACKSONVILLE oli viimeksi Kaustisella hyvä kakkonen 800 metrin kirillä 4. ulkoa. Jacksonville olisi tosin hävinnyt ravia kulkevalle Meadow de Luxille, mutta silloin Jacksonvillen lähtöasetelmat olivat vielä tämänkertaistakin haastavammat. Starttivälikin on nyt optimaalisempi. Arvio 11%…

Toto4-3: Valtavirtaa vastaan rankingimme edullisella kärkikaksikolla! Kolmannessa kohteessa iskemme valtavirtaa vastaan rankingimme edullisella kärkikaksikolla. Erityisesti ykkösrankkimme numero 2 GLITTERI on 21% arviolla pelimielessä hurjan maistuva. Glitteri on saanut taulunsa suoritustaso huomioiden hämäävän huonoon kuntoon. Seinäjoella 21.8. Glitteri olisi kamppaillut tiukasti Murto-ajon voitosta, mikäli olisi löytänyt hieman aiemmin vapaan kiriväylän. Nyt tamman oli tyytyminen neljänteen sijaan. Ylivieskassa 8.10. Glitteri laukkasi loppusuoralla, kun oli kirimässä mukaan voittomatsiin yhdessä Sopun Solun, Fairin, Tähti Karon sekä Tuikun Helmin kanssa. Oulussa 16.10. Glitteri hyökkäsi 2. ulkoa loppusuoralle tultaessa ja olisi kirinyt ilman loppusuoran laukkaansa kakkoseksi. Nyt Tuikun Helmi pystyi pitämään kakkossijan ennen Glitteriä. Viimeksi Seinäjoella Glitteri ei saanut mahdollisuutta 2. ulkoa, ja jossiteltavaa jäi tasaisessa lähdössä paljon. Samalla nytkin ajava Jani Suonperä sai tuntumaa hevoseen.

Glitterin valmentaja Anssi Penttilä raportoi meille tänään, että treenien perusteella tamman pitäisi jatkaa ihan entisessä vireessä. Penttiläkin näki suojattinsa olevan yksi monesta voitontavoittelijasta. Kakkosradan lähtöpaikka antaa hyvät eväät lähteä rakentamaan juoksua, ja mikäli vain juoksunkululliset asiat luontuvat, niin tämä lähtö on mielestämme ravilla täysin voitettavissa. Ilman muuta Glitteri on potentiaalinen ideavarmavaihtoehtokin.

Anssi Penttilä

L8/2 GLITTERI: ”Ihan hyvässä vireessä tamman pitäisi olla. Viimeksi se ei oikein päässyt näyttämään. Lähtö on tasainen ja samoja hevosia on vastassa. Samalla balanssilla jatketaan. Ei tämän pitäisi olla laukkuri. Loppuun on hyppyjä tullut. Vauhdit on nousseet ja sen myötä hyppykin voi tulla. Mielestäni lähdön voi voittaa melkeinpä mikä vaan näistä. Juoksunkulut ratkaisee paljon.”

Toto4-4: Show Must Go On jälleen systeemien luottohevosena! Systeemiemme luottohevosena toimii päätöskohteen numero 5 SHOW MUST GO ON. Se kilpaili Euronelkku-systeemiemme läpivarmana myös kaksi viikkoa sitten Kaustisella. Show Must Go On laukkasi heti lähdössä niin pahoin, että peli näytti jo kärkisijojen suhteen pelatulta, mutta niin vain ruuna kiersi näyttävästi vielä koko porukan. Viimeiset kaksi kierrosta sujuivat hienosti 14,5-vauhdilla. Myös viimeksi Seinäjoella Show Must Go On laukkasi alussa, eikä ehtinyt sitten pikamatkalla vahvasta lopetuksestaan huolimatta kuin kolmanneksi. Show Must Go On on kohonnut kanuunavireeseen, jonka myötä intoa on ollut alussa jo liikaakin. Niinpä päävehkeitä muutetaan hieman tähän starttiin, jotta hevonen olisi vähän rauhallisempi ja alku sujuisi ravilla. Uskomme vahvasti siihen, että tällä kertaa alku sujuu ravilla, ja sen jälkeen ruuna on kyllä tässä tehtävässä viime starttien kaltaisena pysäyttämätön. Arviolla 60% Show Must Go On kierroksen selvästi todennäköisin voittaja.

PORI 17.11.2023
KNOWS MANA (71) *** – Cashman Go kk 25,92 (5%)
STARDUST COMERY (24) **** voittajalyönti
***Toto5 Peruspeli 42 e => lunastus 152,60 euroa!
***Toto5 panostukset 168,5 e => lunastukset 228,90 euroa!

Rankasti alipelattu kanuunavarma:
KNOWS MANA (71) *** | arvio 25% | T5 12,45%

Toto5-3: Näkemysvarma! 1 KNOWS MANA teki maaliskuussa 2022 kaksi starttia Sanna Loukusan valmennuksesta, ja oli yksinkertaisesti parempi, kuin aikaisemmin. Loukusa kommentoikin tuolloin ruunasta löytyvän potentiaalia selvästi nähtyä parempaan, ja maalis-heinäkuun 2022 startit toivatkin katetta näille ajatuksille. Yhteensä 9 starttia 3-3-0 ja rahaa 6350 euroa. Sarjat nousevat nopeaan tahtiin ja tämän jälkeen alkoi vastustelemaan, ja laukatkin astuivat kuvaan. Nyt tehdään eri vaiheiden jälkeen uutta tulemista Henry Kuusiston valmennuksesta, ja hevonen tuntuu saaneen taas juonen päästä kiinni. Seinäjoella 12.10. debyytti uusista käsistä. Asemat johtavan takana, minne ruuna ajautui lopussa pussiin voittajan taakse. Tilaa saadessaan se olisi ottanut kakkosrahat. Knows Mana teki tuossa startissa uuden ennätyksensä. Teivossa haastavalta lähtöpaikalta asemat porukan hänniltä, mistä oikein asiallinen 700 metrin kiri ulkoradoilla kiertäen hyvin vauhtinsa loppuun saakka säilyttäen. Ilman muuta positiivinen suoritus. Kaustisella 6.11. asemat johtavan takana, mistä ruuna seuraili reipasvauhtisella päätöskierroksella kovan Awayn voittamassa lähdössä asiallisesti. Se ei voinut parhaille, jotka olivat todella hyviä, mitään, mutta jätti pääjoukon selkeästi taakseen. Hyvä suoritus tämäkin. Tänään sisäradalta matkaan ja rattailla Antti Teivainen, olisikohan maililla aika jo kokeilla keulajuoksua? Kierrosta kokonaisuutena tarkasteltaessa lopulta maistuvin kandidaatti ideavarmaksi. Arvio 25%.

5 NOT BAD palasi syyskuussa tauolta, ensimmäistä kertaa uralla ilman kaikkia kenkiä, ja tuon jälkeen jokaisessa startissa kenkiä on riisuttu. Tuloksena huikea menestyskulku ja 9400 euron tienestit, näistä 5 viimeiseen starttiin 8100 euroa. Sarjat ovat nousseet ryminällä, kyvykäs hevonen kyllä kantaa rahansa, mutta kenkäpakko on taatusti vastaan. 6 EDWARD SNIPES omaa hyvän kapasiteetin ja ruuna on saanut pari starttia kroppaansa, lähtöpaikka on kuitenkin varsin ulkona, ja laukkariski kahta edellä mainittua suurempi. Näille kummallekin arvio 25%.

LAHTI 16.11.2023
YIPPEE KI YAY (18) **** voittajalyönti
EMMA E. (28) *** voittajalyönti
EMMA E. (28) *** – Reload Pellini ***Duo 4,70 (100%)

Rankasti alipelattu maukas kanuunavarma:
YIPPEE KI YAY (18) **** | arvio 60% | T5 49,01%

Reippaasti alipelatut apuvarmat:
EMMA E. (28) *** | arvio 42% | T5 31,55%
RELOAD PELLINI (17) | arvio 55% | T5 39,60%

Toto5-2: Suosikki maistuu meille paljon. Läpivarmaksi! 8 YIPPEE KI YAY kiinnostaa kovasti. Tamma on juossut kovissa lähdöissä ja tehnyt ihan asiallista jälkeä. Kouvolan kiihkeällä maililla juoksupaikka oli 3. ulkona. Hevonen kohosi kirikaistalle puoli kierrosta ennen maalia ja oli lopussa ok neljäs. Forssassa oli rata 12. Tamma jäi 6. ulos, mistä hakeutui selissä 3. radalle 700 jäljellä. Kiri kantoi hyväksyttävästi totosijalle. Edelle jäi vain kaksi kovaa hevosta. Nyt Yippee Ki Yay kohtaa paljon helpomman vastuksen. Vaikka arpa on heittänyt uloimman lähtöradan, pitää tamman olla tosi liki ykköstä tässä tehtävässä. Etta Pakkanen kertoo hevosta hieman huolletun viime kisan jälkeen. Kenkäpakosta ei pitäisi olla haittaa. Voittoarviomme kohoaa tasolle 60%.

TEIVO 14.11.2023
EKO LACONDA (57) ***** – Heavy Secret kk 11,57 (20%)
*****Toto5 Peruspeli 72 e => lunastus 683,00 euroa!
*****Toto5 panostukset 224,5 e => lunastukset 853,80 euroa!

Hurjan maistuva kanuunavarma:
EKO LACONDA (57) ***** 24% – T5 17,50%

Toto5-2: Maistuva näkemysvarma! 8 EKO LACONDA nousee illan huippumaistuvaksi pääideaksi. Forssassa 23.10. ravatussa tammalähdössä Eko Laconda ei 38,9-kertoimisena kuulunut todellakaan kuumimpiin pelihevosiin, mutta teki siitä huolimatta ehkäpä lähdön kovimman juoksun. Kiihdytysvaiheessa tullut laukka pudotti Seppo Markkulan ajokin aivan porukan hännille, missä avauskierros sujui sisärataa pitkin. Päätöskierroksen käynnistyessä 900 jäljellä hakeuduttiin toiselle radalle, mutta vielä viimeisellä takasuoralla oltiin todella kaukana kärjestä. Loppukaarteessa hyökättiin sitten ulommaksi ja tamma kiri tasokkaassa seurassa todella rehdisti perille saakka. Viimeiset 1800 metriä 14,7-kyytiä, mistä päätöskierros 13,5-lukemiin. Teivossa 31.10. alkumatka kolmatta rataa pitkin eteenpäin, ja vasta toiseen kaarteeseen mentäessä asemat johtavan rinnalta. Siitä tamma puristi sitten umpirehdisti perille saakka voittaen lopulta varmaan tyyliin. Viimeksi Teivossa enintään 30.000 euroa tienanneille rajattu tasokas lähtö, missä haastavalta lähtöpaikalta oli pakitettava hännille. Sieltä tamma tuli taas kerran rehdisti perille ollen päätöspuolikkaan porukan sisällä koko ajan enemmän tai vähemmän vailla kiritilaa, ainakin jossakin määrin jossiteltavaa jäi. Alla olleiden raskaiden reissujen jälkeen tuo startti teki varmasti jatkoa ajatellen hyvää, ja tänään odotamme taas kovaa suoritusta töitä tehden. Suhteellisen pienessä lähdössä asemat löytyvät varsin läheltä kärkeä, vaikka alussa ei eteenpäin ajettaisikaan. Vahvan kannanoton siivittämä hurjan maistuva näkemyssuosikki tarjoaa edun valtavirtaan. Arvio 24%.

Seppo Markkula

L5/8 ECO LACONDA: ”Hevonen kilpailee hyvässä kunnossa. Lähtöpaikka hankaloittaa. Eiköhän me selästä koiteta ajaa. Viimeksi jäi hieman varaakin, kun ei päästy tulemaan lopussa. Tällainen tiheähkö starttaaminen tuntuu sopivan tälle hyvin.”

YLIVIESKA 9.11.2023
HAVGLIMT (27) **** voittajalyönti
****Toto5 Pieni systeemi 40 e => lunastus 199,50 euroa!
****Toto5 Peruspeli 63 e => lunastus 133,00 euroa!
****Toto5 Porukkasysteemi 93 e => lunastus 399,00 euroa!
****Toto5 panostukset 196 e => lunastukset 731,50 euroa!

Rankasti alipelattu kanuunavarma:
HAVGLIMT (27) **** | arvio 39% | T5 26,79%

Toto5-2: Vahvaa kannanottoa kehiin! Ruotsin Derbyvoittaja 8 HAVGLIMT kohoaa rankasti aliarvostettuna päivän pääideaksi. Heinäkuussa Suomeen tullut lahjakkuus ruunattiin heti alkuun, ja Antti Ala-Rantala ennakoi ennen elokuista Tornion debyyttistarttia, että ottaa aikansa, ennen kuin hevonen on maisemanvaihdoksen ja ruunauksen jälkeen parhaimmillaan. Tämä näkemys oli perusteltu ja oikea, tuoreimmat startit kertovat vahvasta nousuvireestä, palaset ovat loksahtamassa kohdalleen. Toissakerralla Seinäjoella Havglimt käynnistyi verkkaisesti, mutta eteni sitten päätöskierroksen käynnistyessä pääjoukon hännille, mistä nähtiin väkivahva pitkä kiri, joka oli kantaa voittoon saakka. Viimeksi Seinäjoella takamatkan juoksurata oli ennemmin uhka kuin mahdollisuus, taas varsin verkkaisesti käyntiin, eikä pykälä oikein mennyt avauskierroksella silmään. Päätöskierroksen käynnistyessä 4. ulkoa reissuun ja loppumatka kolmatta umpirehdisti perille saakka punnertaen. Tänäänkin vastassa oleva 9 HISSUN TURBO starttasi tuossa Seinäjoen startissa takamatkalta takarivin sisäradalta, mutta pääsi heti nousemaan toiselle radalle ja sai makoisat asemat 2. ulkoa. Tuomas Pakkanen käänteli viimeisen takasuoran auetessa reissuun Havglimtin eteen, ja pääsi ennen kolmatta kaarretta takaisin sisemmille radoille. Kaksikon välillä ei ollut suurta eroa maalissa, ja kun huomioidaan juoksunkulut, on pelikansan näkemystä tänään täysin mahdoton hyväksyä. Kyseenalaistamme Hissun Turbon suosikkiaseman, ja nostamme Havglimtin ideavaljakkona rankingin kärkeen. Arvio 39%.

JOENSUU 8.11.2023
VAUHTIS (22) ***** – Matteus Kevätön kk 14,23 (20%)
COD A’LA DOC *** – Chased kk 9,28 (20%)
*****Toto65 Peruspeli 84 e => lunastus 302,40 euroa!
*****Toto65 panostukset 350,70 e => lunastukset 646,90 euroa!

Rankasti aliarvostettu kanuunapilari:
VAUHTIS (22) ***** | arvio 55% | T65 30,35%

T65-3 / 9 VAUHTIS

Kierroksen ehdottomasti paras tukipilari on kuitenkin mielestämme kolmannen kohteen numero 9 VAUHTIS. Se on kyllä lähtönsä pelisuosikki, mutta peliosuus laahaa niin kaukana 55% arviostamme, että kyseessä on todella maistuva kanuunapilari. Toki vastassa on hyviä ja hyväkuntoisia hevosia, mutta meidän papereissamme Vauhtis on yksinkertaisesti ylivoimaisesti lähdön paras hevonen. Vauhtis palaa tähän kisaan kahden kuukauden tauolta, joten emme me toki siltä mitään huippusuoritusta odota, mutta siitä huolimatta näemme voiton tässä tehtävässä tappiota todennäköisempänä.

Vauhtiksen valmentaja Seppo Suuronen on yksi maamme taitavimmista valmentajista, mutta sen sijaan taukohevosten vireen arvioimisessa hän ei todellakaan ole sieltä parhaasta päästä. Todella usein Suurosen valmentamien taukohevosten suoritukset ovat paljon parempia kuin kommenttien perusteella voisi odottaa. Aika varovaisia esillä olleet tallikommentit ovat nytkin, mutta rivien välistä luettuna emme kuitenkaan näe mitään syytä, miksei Vauhtis tekisi heti täysipainoista suoritusta, ja silloin ori kyllä ottelee tällaisten lähtöjen voitosta.

Vauhtis on kilpaillut tänä vuonna vain kolmesti, ja toki huippukuntoon kohoaminen edellyttää säännöllisempää starttirytmiä. Mielestämme suoritukset kauden jokaisessa kilpailussa ovat kuitenkin olleet sellaisia, joilla otellaan tämän lähdön voitosta. Ensiksi Kaustisella Vauhtis kangistui 2. radalta ilman selkää kuudenneksi, mutta on ehdottomasti otettava huomioon, että ori palasi tuohon lähtöön peräti vuoden tauolta. Siihen nähden juoksupaikka toisen radan vetojuhtana kovavauhtisessa Ari Potterin voittamassa lähdössä oli lopulta ymmärrettävästi hieman liikaa. Ilman muuta Vauhtis saa suorituksestaan puhtaat paperit, ja tekihän ori myös ennätyksensä. Liisinko sijoittui kyseisessä lähdössä 2. ulkoa 800 metrin kirillä neljänneksi, mutta mielestämme Vauhtis teki kyllä silti sitä kovemman suorituksen.

Vermon pitkän matkan keulavoitto tuli tosi helppoon tyyliin. Kaksi kuukautta sitten Kuopiossa Vauhtis oli johtavan rinnalta hyvä kakkonen, vaikka edullisemman juoksun saaneelle Siirin Veetille lopulta hävisikin. Vauhtiksen suoritustaso on siis mielestämme ollut koko ajan tähän lähtöön riittävä, ja emme me millään jaksa uskoa, että Vauhtis olisi nyt ainakaan huonompi kuin palatessaan Kaustisella vuoden tauolta. Vauhtiksella voi tehdä tarpeen vaatiessa jo matkallakin ratkaisuja, mutta tästä lähdöstä löytyy muitakin vahvoja menijöitä, ja lähdemme ilman muuta siitä, että ainakaan johtavan rinnalla tätä lähtöä ei tarvitsisi ajaa. Mikäli vain juoksunkululliset asiat yhtään luontuvat, niin uskomme kyllä tänään vahvasti Vauhtiksen voittoon.

KAUSTINEN 6.11.2023
SHOW MUST GO ON (35) *** – Power Swirl kk 32,67 (5%)
****Euronelkku Pieni systeemi 40 e => lunastus 241,70 euroa!
****Euronelkku panostukset 356 e => lunastukset 604,20 euroa!

Maistuva näkemysvarma:
SHOW MUST GO ON (35) *** | arvio 25% | T4 25,12%

Toto4-2: Show Must Go On kohoaa ideasuosikkina systeemien läpivarmaksi! Toisessa kohteessa olemme pelikansan kanssa eri mieltä lähdön todennäköisimmästä voittajasta. Me nostamme rankingin ykköshevoseksi numeron 6 SHOW MUST GO ON, ja samalla ruuna kohoaa 25% arviolla edullisena ideasuosikkina systeemiemme läpivarmaksi. Show Must Go On on kilpaillut Suomessa kolmesti, ja käytännössä jokaisella kerralla suoritus on ollut sijoitusta parempi. Suomen debyyttikilpailussa Show Must Go On eteni johtopaikalle 400 juostuna ja matkusti lopulta 2. sisällä. Keulapaikan hakenut King Of The North taipui loppusuoralla kolmanneksi, ja Show Must Go On jäi tämän takana pussissa kuudenneksi. Tilaa saadessaan ruuna olisi todennäköisesti taistellut voitosta.

Suomen uran toisessa kilpailussa Show Must Go On avasi ensin keulaan ja tyytyi ensimmäisessä kaarteessa suosiolla Elvis Travianin selkään. Mikäli Show Must Go On olisi päässyt tulemaan loppusuoralla vapaasti, olisi se kyllä kuitannut hurjan Informed Amin jälkeisen kakkossijan. Nyt ruunan oli tyytyminen Cheap Thrillsin jälkeiseen kolmanteen sijaan. Joka tapauksessa tämän lähdön pelisuosikki Elvis Travian kukisti lopussa selityksittä. Viimeksi sarja oli jo alkujaan voittosumman puolesta varsin epäedullinen, ja kun juoksukin meni raskaaksi, ei heikkoon sijoitukseen kannata tuijottaa. Show Must Go On eteni nimittäin takamatkalta heti kolmatta rataa pitkin kohti kärkeä, kunnes pääsi laskeutumaan johtavan rinnalle 1300 metriä ennen maalia. Vaikka Show Must Go On jäi lopulta kahdeksanneksi, ei suoritus ollut juoksunkulku huomioiden lainkaan nolo. Show Must Go On avaa reippaasti ja uskomme sen lähdön onnistuessa juoksevan joko keulassa tai Elvis Travianin takana 2. sisällä. Voi olla, että selkäjuoksu on edelleen taustavoimien ykkösvaihtoehto, mutta joka tapauksessa näemme Show Must Go Onilla juoksun luontuessa hyvät saumat Suomen uransa ensimmäiseen ykkössijaan.

Numero 14 XENON LEADER kiri Seinäjoella näyttävästi ykköseksi, ja kun alla oli kolmen kuukauden taukokin, niin toki ruuna on varmallemme oikein vakava vastustaja. Xenon Leaderhän kukisti Show Must Go Onin viimeksi Seinäjoella, mutta silloin kaksikko lähti matkaan samalta paalulta, ja lisäksi Show Must Go On sai kuten jo todettua tosi vaikean juoksun. Näistä asetelmista nopean revanssin ottaminen on hyvinkin mahdollista. Xenon Leader on kakkosrankkimme 21% arviolla. Ainakin alustavasti suosikiksi pelattu numero 1 ELVIS TRAVIAN tähtää tiukasti koko matkan johtoon, ja ilman muuta ruuna on meidänkin papereissamme yksi kuumimmista suosikeista. Mekin uskomme Elvis Travianin juoksevan lähdön onnistuessa joko keulassa tai 2. sisällä. Show Must Go On ja Xenon Leader ovat kuitenkin mielestämme hevosina Elvis Traviania parempia, ja Show Must Go Onhan kukisti Elvis Travianin näiden kohdatessa Seinäjoella 20. päivä viime kuuta. Elvis Travian on kolmosrankkimme 19% arviolla. Muita hyviä haastajia varmallemme ovat seuraavin arvioin 11 TIM JERRY 13%, 5 LEX LINCOLN 9% ja 9 SECOND OPINION 6%.

TEIVO 24.10.2023
VAPASSI (18) *** voitti lähtönsä
***Toto5 Porukkasysteemi 129,60 e => lunastus 3.442,00 euroa!

Rankasti alipelattu kanuunavarma:
VAPASSI (18) *** | arvio 60% | T5 48,53%

Ohipeli ylipelatusta:
Mozart Match | arvio 18% | T5 25,47%

Toto5-1: Varmalla liikkeelle! Lähdemme liikkeelle heti läpivarmalla. Numero 5 VAPASSI on mielestämme arviolla 60% kierroksen ylivoimaisesti todennäköisin voittaja, ja kun se samalla on kierroksen ykkösrankeistamme myös pelillisesti edullisin, on ruuna meille täysin itsestään selvä varmavalinta. Vapassi on ollut hyvä taulun jokaisessa startissaan, joskin parissa kisassa laukat ovat pilanneet juoksua. Pilvenmäki Specialin finaalissa Vapassi olisi taistellut takamatkaltakin koko lähdön voitosta, mikäli laukat eivät olisi sotkeneet. Turun Voimaeläincupissa keulapaikalta irronnut karsintavoitto tuli todella helppoon tyyliin. Finaalissa ruuna joutui lähtemään liikkeelle 40 metrin takamatkalta, mistä kiri mukavasti neljänneksi ollen paras oman paalunsa hevosista.

Nyt asetelmat ovat 40 metrin takamatkasta huolimatta hyvät, sillä selvästi kovin vastustaja lähtee liikkeelle vieläkin pidemmältä takamatkalta. Lisäksi etupaaluilla on vain kolme hevosta, joista yhdelläkään tuskin on minkäänlaista halukkuutta alkaa urheilla Vapassia vastaan. Vapassilla on kiihdytysvaiheessa lievä laukkariski, mutta mikäli alku sujuu ongelmitta, niin uskomme keulapaikankin olevan suosiolla haettavissa. Keulasta Hannu Hietasen suojatti ei kyllä normaalina häviäisi tätä lähtöä mitenkään, ja muiltakin juoksupaikoilta ruuna on ravia polkiessaan ehdottomasti lähdön todennäköisin voittaja.

Numero 8 SIIRIN SANTTU on väkivahva vääntäjä, mutta Vapassi on sitä nopeampi, eikä Siirin Santun pitäisi normaalitapauksessa millään pystyä kukistamaan Vapassia näin lyhyellä matkalla 20 metriä sen takaa. Kaiken lisäksi suosikkikaksikosta Siirin Santtu on vielä selvästi epävarmempi. Heti lähtötilanne volttilähdössä on ruunalle todella kriittinen, sillä lähetystapa on aiheuttanut ruunalle isoja ongelmia. Nyt lähtöasetelmat ovat kuitenkin parhaat mahdolliset, sillä Siirin Santtu pääsee lähtemään muiden takaa ja saa voltata vain kahden hevosen paalulla koko ajan toisen perässä. Voi hyvin olla, ettei Esa Holopainen edes käännä Siirin Santtua vielä lähtötilanteessa toiselle radalle.

Yhtä kaikki, mikäli molemmat suosikit ravaavat, niin uskomme kyllä vahvasti Vapassin voittoon. Arviomme Siirin Santun voitolle on 25%. Paripelissä kokeilemme ohipeliä pohjaparista, koska kerroin jäänee todella matalaksi, ja pidämme tosiaan Siirin Santun kohdalla laukkariskiä täysin konkreettisena. Kiinnostavin kaksaripari on yksin paalulta liikkeelle pääsevä 1 TATRIINA, joka voisi hyvänä päivänään hyvinkin roikkua Vapassin vanavedessä kaksariin. Tatriina on selkeä kolmosrankkimme 7% arviolla.

Toto5-2: Ohipeli toisesta suosikista! Toisessa kohteessa teemme peliliikkeen valtavirtaa vastaan. Nostamme A-ryhmään neljä hevosta, ja nimenomaan tämä nelikko on myös kerännyt peliä selvästi muita enemmän. Nelikosta numero 4 MOZART MATCH on pelimielessä ylivoimaisesti maistumattomin, sillä meiltä vain 18% voittosaumat saava ruuna on kohonnut toiseksi lähdön kuumista suosikeista noin 35% peliosuudella. Koska kierros vaikuttaa kokonaisuudessaan kohtuullisen selväpiirteiseltä, niin haemme tässä kohteessa lisävääntöä systeemeihin ja pelaamme kokonaan ohi Mozart Matchista.

Painotamme, että kyseessä on ehdottomasti pelitekninen ratkaisu, sillä kyllä Mozart Match kuuluu siis myös meidän papereissamme perushevosten kastiin. Tällä ratkaisulla saamme kuitenkin pelattua Pienen systeemiin vielä euron panoksella, ja ei Mozart Matchin kautta muutenkaan kulje kovin paljon edullisia yhdistelmiä. Mozart Matchin kohdalla on huomattava, että sen viimekertainen Seinäjoen suoritus puolentoista kuukauden tauolta oli tosi vaatimaton, ja vastaavan tason meno ei riitä tässäkään mihinkään, vaikkei vastus laadukas olekaan. Toki mekin uskomme Mozart Matchin startti kropassa parantavan, ja nyt vielä kuski vahvistuu Santtu Raitalaan, mutta ei noin 35% peliosuus kyllä viime startin perusteella ole silti perusteltua.

27.10. Chased ***** 40% – T5 28,80% &
27.10. Run Runaway **** 45% – T4 28,52%

LAHTI 14.10.2023
Murskaava alipelattu läpivarma:
AATSI (31) **** | arvio 40% | T75 34,13%

T75-4 / 1 AATSI

Isoon rooliin Lahden kierroksella. Toissa kerralla Teivossa Aatsi oli johtopaikalta häikäisevän hyvä. Ruuna paineli keulasta mailin läpi 21,6-kyytiä, eikä kaikki vaikuttanut edes olevan pelissä. Turun tuorein startti on kylmäveristen PM-kilpailu. Siinä Aatsi pääsi vasta loppumatkasta tulemaan vapaasti ja lopetus oli aivan asiallinen. Keulapaikka on tämän hevosen juttu. Ennakoimme Jokimaalla toteutuvan “keulaan ja kukat” -skenaarion.

Keskustelimme vielä perjantai-iltana Jarmo Saarelan kanssa ja mies uhkui luottamusta omaansa (kts. Komm.). Voittoarviomme 40%. Huippuvarma!

Jarmo Saarela

L8/1 AATSI: “Hevonen oli Teivon voittojuoksussa erinomainen. Ruuna oli tosi hyvän tuntuinen ja laputkin jäi vetämättä. Olin tyytyväinen myös PM-kilpailun suoritukseen. Lähtöpaikka oli hankala. Jouduttiin kiertelemään ja hyvin Aatsi polki loppua. Uskon kovasti siihen Lahdessa. Osaa hevonen joskus ailahdellakin, mutta todella hyvin ruuna on nyt mennyt. Taktiikka on selvä. Koitetaan reippaasti matkaan.”

TURKU 26.9.2023
MIDAS ***Skrälli – Lammin Matias kk 7,23 (50%)
VAPASSI (24) **** voitti lähtönsä
EAST WARD (17) *** voitti lähtönsä
***Toto5 Peruspeli 42 e => lunastus 643,50 euroa!
***Toto5 Porukkasysteemi 122,40 e => lunastus 321,70 euroa!
***Toto5 panostukset 186 e => lunastukset 965,20 euroa!

Maistuva alipelattu kanuunavarma:
VAPASSI (24) **** | arvio 40% | T5 33,23%

Toto5-5: Vapassi on systeemien luottohevosemme! Systeemiemme luottohevonen löytyy päätöskohteesta. Vaikka numerolla 5 VAPASSI on toki konkreettinen laukkariski, niin silti ruuna on mielestämme koko kierroksen todennäköisin voittaja. Sen verran jykevässä iskussa Hannu Hietasen suojatti kilpailee. Meidän arviomme Vapassin voitolle on 40%.

Vaikka viime starteista ei ole tullut edes totosijoja, on kunto huipussaan. Vermon KylmäveriCupin finaalissa 2. päivä syyskuuta Vapassi laukkasi viidenneltä sijalta 1600 metriä ennen maalia ja putosi hännille, mutta kiri vielä hienosti neljänneksi. Forssan Pilvenmäki Specialin karsintalähdössä Vapassi ei löytänyt 2. sisältä vapaata kiriväylää ja joutui tyytymään täysissä voimissa neljänteen sijaan. Finaalissa Vapassi laukkasi lyhyesti lähdössä, mutta kamppaili silti tiukasti kärkisijoista laukatessaan loppusuoralla uudelleen. Heti lähtötilanne on kriittinen, mutta kunhan vain laukat eivät pilaa juoksua, on Vapassi tukevasti kiinni voitossa. Hannu Hietanen vahvisti meille vielä tänään Vapassin tuntuneen viime startin jälkeen treeneissä täysin normaalilta.

Hannu Hietanen

L8/5 VAPASSI: ”Asiallisessa vireessä hevonen kilpailee ja tuntuu muutenkin normaalilta. Pikkasen se ryntää alussa. Päästään kuitenkin volttaamaan ulkoringillä. Kovaa ruuna lähtee joka tapauksessa ja uskoisin, että ravia. Katsotaan taktiikkaa tilanteen mukaan. Ei tämä ole hirveän tarkka juoksusta.”

TORNIO 24.9.2023
****Toto5 Pieni systeemi 42 e => lunastus 457,60 euroa!
****Toto5 Peruspeli 51,8 e => lunastus 274,50 euroa!
****Toto5 panostukset 173,8 e => lunastukset 800,70 euroa!

Rankasti alipelattu näkemysvarma:
ARMANI PRESS | arvio 28% | T4 17,84%
Maistuva aliarvostettu apuvarma:
NOBLE ALE | arvio 31% | T4 19,68%

Toto4-1: Ennakoimme reipashenkistä avausta! … Lähdön maistuvin 6 NOBLE ALE oli elokuussa Kaukosessa suosikkina johtavan rinnalta kelpo kolmas ja toissakerralla Torniossa se jäi voimat tallella pussiin. Viimeksi Rovaniemellä parijonosta vajaa kierroksen mittainen kiri rehdisti perille saakka punnertaen. Victor Björkroth ohjastaa uransa ylivoimaisesti parasta kautta. Vuonna 2023 yhteensä 175 starttia totosijoin 22-23-13 ja rahaa 58.328 euroa. Ennakoimme sisäpuolelta starttaavien toimesta räväkkää kiihdytystä, ja itseluottamusta uhkuva kuski osaa varmasti tehdä oikeat taktiset ratkaisut. Arvio 31%.

Toto4-3: Maistuva näkemysvarma! 6 ARMANI PRESS on umpirehti suorittaja. Vuonna 2020 14/25 totosijaa ja yli 21.000 euron tili. Vuonna 2021 19/25 totosijaa ja yli 26.000 euron tili. Toukokuussa 2022 Erkki Paason suojatti palasi sairastauon jälkeen radoille, ja vaikka merkkejä paremmasta nähtiin jo aikaisemminkin, todellisen huippukunnon esiin saamisessa meni pari kuukautta. Tämän jälkeen ruuna oli pidemmän aikaa valtavan hyvä, ja vuoden 2022 statistiikka lopulta 25 starttiin totosijat 7-2-6 ja yli 17.000 euron tili. Tämän vuoden alku oli taas vaikeampaa, ja taulu pääsi pelikuntoon, huhtikuinen Oulun voitto 45,3-kertoimisena yllättäjänä ja toukokuinen Number Onen 7.500 euron tilin tuonut kakkossija palauttivat pelaajien mieleen, kuinka hyvästä hevosesta on kyse. Viime starteissa ruuna on taas uhkunut vahvaa nousuvirettä, ja juuri tänään on iskun paikka, aggressiivista kannanottoa kehiin. Maistuva näkemyssuosikki ja läpivarma. Arvio 28%.

JYVÄSKYLÄ 21.9.2023
Loistava ”keulaan ja kukat” kanuunavarma:
CHASING HIGHS (36) **** | arvio 27% | T5 20,13%

Toto5-5: Päätöskohteesta löytyy kierroksen avainhevonen. Lyödään rohkeasti läpivarmaksi! Pelimielessä oikein kiinnostava tapaus on 2 CHASING HIGHS, joka pääsee poisjäännin myötä kiihdyttämään ykkösradalta. Tamma palasi pitkältä yhdeksän kuukauden tauolta viimeksi. Esa Holopainen satsasi rajusti alkuun, mutta johtopaikka ei ollut tarjolla. Alun valjakko kiersi kolmatta rataa päätyen sitten toisen radan vetojuhdaksi. Avaus oli 11-vauhtinen. Vaikka hevonen jäi kahdeksanneksi, ei se luovuttanut kokonaan missään vaiheessa. Ihan rehdisti Chasing Highs tuli perille. Startti vei tammaa taatusti eteenpäin. Luvassa lienee juoksu mielipaikalla keulassa. Mikäli vauhti ei alussa täysin karkaa käsistä, on Chasing Highs tosi vaikea ohitettava. Koko matkan johtoon on kelpo sauma. Keskustelimme hevosesta eilen Anne Takapuron kanssa. Lähtökohtaisesti oikein positiivisin miettein oli valmentajakin. Hiukan pitkä tauko ja vasta yksi alla oleva startti mietityttivät (kts. komm.). Me hyökkäämme jo tässä kohtaa! Voittoarviomme 27%.

Anne Takapuro

L8/2 CHASING HIGHS: ”Tamma palasi viimeksi pitkältä tauolta ja sai aika rankan reissun. Avaus oli raaka ja juoksu meni raskaaksi. Ei suoritusta pysty yhtään moittimaan. Kovaa ajoa ei ollut alla ja startti vei hevosta varmasti eteenpäin. Poisjäännin myötä lähtörata on ykkönen, mikä sopii meille oikein hyvin. Eiköhän keulataktiikka ole selviö. Jos tamma alkaa olla normaalissa iskussa, pitäisi sen suorittaa jo aika hyvin. Toki alla on pitkä tauko ja treenisysteemiä hieman muutettiin, joten pikku varaus vielä. Vaatiiko hevonen vielä yhden kilpailun alle. Pystyy se kyllä voittamaan nytkin. Luokka on kova näihin lähtöihin. Sen viime kausi osoitti.”

MIKKELI 18.9.2023
Rankasti alipelattu kanuunavarma:
RUN RUNAWAY (43) **** | arvio 33% | T5 21,87%

Toto5-2: Maistuva näkemysvarma! Kierroksen pääideaksi kohoava 3 RUN RUNAWAY on ottanut urallaan 8/20 ykkössijaa, ja Timo Kukkosen suojatilla on tänäänkin merkittävästi alustavaa pelikannatusta paremmat mahdollisuudet voittoon. Tämä kausi käynnistyi Kuopiossa 29.6. Cartivet Meeting -karsinnassa tasaisen reippaan matkavauhdin päätteeksi varmaan tyyliin irronneella keulavoitolla. Joensuussa 6.7. takarivistä matkaan ja asemat 5. ulkona. Ruuna hyökkäsi viimeisellä takasuoralla kirikaistoille, ja tuli hyvällä tyylillä perille saakka. Kuopiossa 8.8. Cartivet Meeting -finaalissa ulkoa satsattiin alkuun, mutta ensimmäiseen kaarteeseen mentäessä kärjen rinnalta tuli laukka, joka pilasi pelin. Mikkelissä 27.8. taas ulkoa matkaan, ja alussa oli pakotettava taustalle. Viimeisen takasuoran alussa hyökkäykseen, ja rehdisti ruuna tälläkin kerralla punnersi kirinsä loppuun saakka. Kunto on siis kohdallaan ja kapasiteettinsa puolesta Run Runaway on ehdottomasti lähdön parhaimmistoa, ellei jopa paras. Se avaa auton takaa kovaa, varman keulajuoksun puolesta emme julista, mutta tällä kerralla asemat löytyvät läheltä kärkeä. 1 BOOGEYMANSIN avaa myös kovaa, mutta saattaa sitten jäädä keulassa painamaan. Mikäli se pystyy puolustamaan keulat, ja keulasta ajetaan, peli ei automaattisesti vedä perille saakka. Kun kyseessä on karsinta, ja finaali ajetaan tänään ravien viimeisenä lähtönä, taktisissa pohdinnoissa Boogeymansinin kohdalla saatetaan päätyä yllättäen myös selkäjuoksuun, jolloin Run Runaway olisi keulapaikan suhteen vahvoilla. Kukkonen kommentoi (7 oikein) suojattiaan startin alla positiiviseen tapaan, ja ilmoittaa selkeästi, että karsinta ajetaan aktiivisesti. Vahvan kannanoton siivittämä todella maistuva näkemyssuosikki. Arvio 33%.

ROVANIEMI 17.9.2023
Rankasti alipelattu kanuunavarma:
HISSUN FEENIKS | arvio 40% | T4 24,06%

Toto4-3: Ensimmäinen vahva kannanotto! 9 HISSUN FEENIKS debytoi Kouvolassa kuninkuuskisassa jäätävällä tavalla oltuaan niin tapahtumarikkaan päätösmatkan kuin kokonaiskisankin kakkonen Parvelan Retun takana. Laukat ovat olleet pinnassa ja riski väärälle askellajille sortumisessa on tänäänkin suuri, fyysinen kunto on kuitenkin kohdallaan ja juostava keskipitkä matka suosii. Mikäli ori suorittaa kykyjensä edellyttämällä tasolla ja laukkaa esimerkiksi vain kertaalleen, sen että täytyy olla vahvasti voitossa kiinni. Hieman sekavaan kuntoon päässyt taulu ei houkuttele pelaajia liikaa, maltillinen peliosuus ei kuvasta suosikin todellisia mahdollisuuksia. Mitä enemmän tätä lähtöä analysoi, sitä varmempia olemme näkemyksestämme. Arvio 40%. Alustava 6.7k vaihtoon 23%.

Vahva apuvarma:
REVINCE | arvio 45% | T4 35,35%

Toto4-1: Suosikki voittanee ravatessaan! 5 REVINCE on kategorian ”kyvykäs mutta epävarma” -hevosia. Viime vuonna 6/6 startissa laukkamerkintä, eikä menestystä. Tänä vuonna 6/12 startissa ravi on maistunut, näistä peräti 5/6 voittoa, sekä haastavista asemista vahvalla suorituksella irronnut nelossija. Mikäli palaset loksahtavat kohdalleen ja hevonen varmistuu, se tulee nousemaan rivakasti sarjoissa. Lähtöpaikka on haastava ja laukkariski konkreettinen, silti maistuva suosikki. Arvio 45%.

13 LE WILDGRITTER teki viimeksi Oulussa Mauri Jaaran ajamana huikean esityksen, tänään Martti Karjalainen palaa rattaille. Ruuna on voittanut lähes puolet starteistaan, mutta hävisi kuitenkin aika lailla selityksittä Torniossa 30.7. ja Kaukosessa 13.8. Revincelle autolähdössä sekä volttilähdössä samalta paalulta. Takamatkalta se on luonnollisesti vielä vaikeampaa. Arvio 21%.

KUOPIO 15.9.2023
Lounasravien rankasti
alipelattu kanuunavarma:
ZOLA BEAT | arvio 47% | T4 32,05%

Toto4-4: Vahva kanuunavarma tarjoaa edun valtavirtaan! 4 ZOLA BEAT on aina ollut hyvän hevosen maineessa, mutta matkan varrella on vastustellutkin ja alkuvuodesta nähtiin paluu 16 kuukauden tauolta. Hevonen oli jo vuonna 2021 antanut positiivisia näyttöjä osaamisestaan, ja tiedossa olikin, että tammassa on selkeästi keskimääräistä enemmän ainesta. Tapa ja tyyli, millä kauden avannut Joensuun 5.2. voitto sitten keulajuoksun päätteeksi irtosi, teki vahvan vaikutuksen. Tammaa vaivanneet jalkaongelmat olivat selkeästi jääneet taakse. Kolmeen seuraavaan starttiin Zola Beat otti kaksi voittoa lisää ja yhden kakkosen tehden radoilta kuukaudessa 8.300 euron tilin, eli sarjat nousivat ryminällä. Tuon jälkeen taas vastusteli ja vireen uudelleen löytyminen otti aikansa, mutta taulussa näkyvissä starteissa tamma on osoittanut kantavansa rahansa ja olevansa taas valmis menestymään. Oulussa 17.7. pelikohteenamme toiminut Zola Beat spurttasi tilaa saatuaan pirteästi, ja Ylivieskassa 29.7. kakkosrahat irtosivat valtaosan matkasta toista rataa ilman vetoapua punnertaen. Teivossa Toto75-lähtö, Jyväskylässä Tammadivisioonakarsinta ja Oulussa Tammadivisioonafinaali, näissä tuoreimmissa kivikoissa koitoksissa on ymmärrettävästi ajettu passiivisesti, ja jossiteltavaa on jäänyt rutkasti. Tänään vastus täysin eri kaliiberia, ja mikäli Tuomas Pakkanen suojattinsa kanssa odotustemme mukaisesti pääsee keulaan, ei siitä ole helppoa ohi ajaa. Aggressiivinen kannanotto hurjan maistuvan suosikin puolesta. Arvio 47%. Alustava 32% (klo 10:55).


TAKAISIN